Ξεχάστε τους φουσκωμένους μυς των bodybuilders ή τους αθλητές που σηκώνουν άπειρα κιλά. Η γυμναστική με βάρη είναι για όλους. Φτάνει, βέβαια, να ξέρουν τους κανόνες για ασφαλή και αποτελεσματική προπόνηση!

Μυϊκή δύναμη σημαίνει να έχει κάποιος μυς που μπορούν να σηκώνουν βαριά αντικείμενα (δύναμη) και να δουλεύουν κάποιο χρονικό διάστημα πριν κουραστούν (μυϊκή αντοχή). Τα αποτελέσματα της μυϊκής ενδυνάμωσης θα τα δείτε στην καθημερινή σας ζωή, καθώς θα σηκώνετε ευκολότερα διάφορα βάρη, θα περπατάτε και θα ανεβαίνετε σκάλες πιο άνετα, αλλά και θα σταματήσουν τυχόν πόνοι ή ενοχλήσεις στη μέση, τον αυχένα και τις άλλες αρθρώσεις. Πώς, όμως, δυναμώνει το μυϊκό σύστημα και πώς πρέπει να γίνεται η προπόνησή του; Οι μύες, λοιπόν, δυναμώνουν με μια διαδικασία που περιλαμβάνει 3 βήματα:

1. Φόρτιση/γυμναστική: Όταν γυμνάζετε τους μυς, τους κουράζετε, τους στρεσάρετε και τους φορτίζετε αρκετά, όχι όμως μέχρι το σημείο να τους τραυματίσετε.
2. Ανάπαυση: Στη διάρκεια της ανάπαυσης, το σώμα «ξαναχτίζει» τους μυς και τους συνδετικούς ιστούς μεταξύ τους (αρθρώσεις, τένοντες και συνδέσμους), έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για την επόμενη επιβάρυνση/προπόνηση.
3. Επανάληψη της φόρτισης: Όταν δουλεύετε πάλι τους ίδιους μυς, η δια­δικασία αυτή επαναλαμβάνεται και έτσι οι μύες σταδιακά δυναμώνουν ολοένα και περισσότερο.