Κατα τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι (lockdown), ερευνητές εντόπισαν αύξηση της φυσικής αδράνειας κατά 15%. Η σωματική αδράνεια και η καθιστική συμπεριγορά είναι δύο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με πολλαπλές συνέπειες στην υγεία. Φτάνει να αναφέρουμε μόνο ότι, βάσει ερευνών, η σωματική αδράνεια είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για πρόωρη θνησιμότητα, αντιπροσωπεύοντας το 6% των θανάτων παγκοσμίως! Ωστόσο, σχεδόν το 50% των ενηλίκων στην Ευρώπη δεν ακολουθεί τις συστάσεις σωματικής δραστηριότητας.

Οι συστάσεις για τη σωματική δραστηριότητα ανανεώθηκαν το 2020 από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε μία προσπάθεια για τη καταπολέμηση της σωματικής αδράνειας και τον σχεδιασμό δράσεων σωματικής δραστηριότητες από τη κοινότητα. Τι ουσιαστικά αναφέρουν οι νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας; ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ! Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι δεν χρειάζεται να “λιώνουμε στα γυμναστήρια” και να ξοδέψουμε αμέτρητες ώρες για να έχουμε σωματική υγεία. Κάθε κίνηση, κάθε βήμα, κάθε δραστηριότητα που κάνουμε, μας δίνουν ζωή. Η άσκηση μας δίνει ζωή και πάμε να δούμε γιατί.

Η άσκηση, απελευθερώνει ουσίες όπως η λιποτροφίνη, η ενδορφίνη και η ντοπαμίνη, που μας δημιουργούν την αίσθηση της ευεξίας και χαράς. Για αυτό, μόλις τελειώνουμε οποιαδήποτε σωστή σωματική δραστηριότητα νιώθουμε μια εσωτερική ικανοποίηση και δημιουργείται ταυτόχρονα το κίνητρο επίτευξης στόχου. Με μόλις 30 λεπτά αερόβιας άσκησης πετυχαίνουμε την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών ηρεμίας!

Μία έρευνα του N.C.I, το 2016, ανέλυσε δεδομένα από μελέτες που αφορούσαν 1.400.000 άτομα, όπου, οι 187.000 ήταν καρκινοπαθείς. Η έρευνα μελέτησε τη σωματική δραστηριότητα με 26 ειδή καρκίνου και διαπιστώθηκε πως η εκγύμναση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 7%. Αναλυτικά, η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στο οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα κατά 42%, στον καρκίνο του ήπατος κατά 27%, στον καρκίνο του πνεύμονα κατά 26%, στον καρκίνο των νεφρών κατά 23%, στον καρκίνο του στομάχου κατά 22%, στον καρκίνο του ενδομητρίου κατά 21%, στην λευχαιμία κατά 20%, στο μυέλωμα κατά 17%, στον καρκίνο του παχέος εντέρου (κόλον) κατά 16%, στον καρκίνο κεφαλής και λαιμού κατά 15%, στον καρκίνο του παχέος εντέρου (ορθόν) κατά 13%, στον καρκίνο ουροδόχου κύστης κατά 13% και στον καρκίνο του μαστού κατά 10%.

Ακόμα, η καθημερινή άσκηση αυξάνει το αίσθημα για έναν καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής με αποτέλεσμα να παίζει σπουδαίο ρόλο στις προσπάθειες για διακοπή του καπνίσματος από άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας. Η δέσμευση με το τσιγάρο, κατά την εφηβική ηλικία, αποτελεί προσπάθεια πρόωρης ενηλικίωσης προς τους συνομήλικους. Η άσκηση, μέσω των αποτελεσμάτων που επιφέρει σωματικά και ψυχικά, μέσω των ορμονών που απελευθερώνονται, δημιουργεί αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα η ιδέα του τσιγάρου να σημαίνει μια υποβάθμιση του τρόπου ζωής

Τέλος, η μακροχρόνια άσκηση έχει σημειώσει καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και είναι απόλυτα λογικό αν αναλογιστούμε την βελτίωση που αποφέρει μέσω της αύξησης της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης. Επιπλέον θετικές παρεμβάσεις της σωματικής άσκησης, περιλαμβάνουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, εγκεφαλικού, οστεοπόρωσης, διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου και παχυσαρκίας

Συμπέρασμα; Τι περιμένετε; Αν θέλετε να αποκτήσετε σωματική και ψυχική υγεία, φορέστε τα αθλητικά σας, πάρτε μαζί σας νερό, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική και επωφεληθείτε από τα εκατοντάδες οφέλη της άσκησης που οδηγούν στην ευεξία και τη μακροζωία!

Πηγή: www.inmedhealth.gr