Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι όταν διασκεδάζετε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, ο χρόνος μοιάζει να περνάει γρήγορα; Όπου φεύγετε με χαμόγελο από το γυμναστήριο και όχι ως επιζώντας πολέμου. Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι το να απολαμβάνετε την προπόνησή σας μπορεί στην πραγματικότητα να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης γρηγορότερα. Πάμε να δούμε τους πιθανούς λόγους:

 

1. Αυξημένα κίνητρα: Όταν απολαμβάνετε την προπόνησή σας, είναι πιο πιθανό να την ακολουθήσετε. Ανυπομονείτε να πάτε στο γυμναστήριο και είστε ενθουσιασμένοι με το να δοκιμάζετε νέες ασκήσεις. Αυτό το αυξημένο κίνητρο σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να καταβάλετε την προσπάθεια που απαιτείται για να επιτύχετε τους στόχους της γυμναστικής σας.

2. Συνέπεια: Η συνέπεια είναι το κλειδί όταν πρόκειται για την επίτευξη των στόχων σας όσον αφορά τη γυμναστική. Αν δεν απολαμβάνετε την προπόνησή σας, είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθείτε τη προπονητική σας ρουτίνα. Αλλά αν διασκεδάζετε, θα θέλετε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε για να πετύχετε περισσότερα. Αυτή η συνέπεια σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να δείτε αποτελέσματα.

3. Μειωμένο άγχος: Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το άγχος, αλλά όταν δεν την απολαμβάνετε, μπορεί να σας φανεί αγγαρεία. Ωστόσο, όταν διασκεδάζετε, είναι πιο πιθανό να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την εμπειρία. Αυτό το μειωμένο άγχος όχι μόνο κάνει την προπόνησή σας πιο ευχάριστη, αλλά σας βοηθά επίσης να πετύχετε τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης πιο γρήγορα.

4. Βελτιωμένη απόδοση: Όταν διασκεδάζετε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, είναι πιο πιθανό να πιέσετε τον εαυτό σας περισσότερο. Είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε νέα πράγματα, και να προκαλέσετε τον εαυτό σας. Αυτή η βελτιωμένη απόδοση σημαίνει ότι θα δείτε αποτελέσματα πιο γρήγορα και θα πετύχετε τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης πιο γρήγορα.

5. Απελευθέρωση ενδορφινών: Όταν γυμνάζεστε, το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι φυσικοί ενισχυτές της διάθεσης. Όταν απολαμβάνετε την προπόνησή σας, αυτές οι ενδορφίνες είναι ακόμη πιο έντονες, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο χαρούμενοι και πιο ενεργητικοί. Αυτή η θετική διάθεση μπορεί να μεταφραστεί σε καλύτερες επιδόσεις και ταχύτερα αποτελέσματα.

Συμπερασματικά, όσοι αρέσκονται στην προπόνησή τους και διασκεδάζουν, είναι πιο πιθανό να δουν ταχύτερα αποτελέσματα στους στόχους της γυμναστικής τους. Έτσι, αν δυσκολεύεστε να επιτύχετε τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης, δοκιμάστε να βρείτε μια προπόνηση που σας αρέσει και να διασκεδάσετε με αυτήν. Εμπιστευτείτε ειδικούς πιστοποιημένους γυμναστές που σας γεμίζουν θετική ενέργεια και εμπιστοσύνη. Σε καμία περίπτωση μην ακολουθήσετε τυφλά οδηγίες που είδατε ή ακούσατε κάπου, χωρίς να ρωτήσετε κάποιον ειδικό. Μπορεί πραγματικά να εκπλαγείτε από το πόσο πιο εύκολο γίνεται να επιτύχετε τους στόχους σας για τη φυσική σας κατάσταση.

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

Piko, B. F., & Keresztes, N. (2006). Physical activity, psychosocial health, and life goals among youth. Journal of community health31(2), 136–145. https://doi.org/10.1007/s10900-005-9004-2

Dishman, R. K., McIver, K. L., Dowda, M., Saunders, R. P., & Pate, R. R. (2019). Self-efficacy, beliefs, and goals: Moderation of declining physical activity during adolescence. Health psychology : official journal of the Division of Health Psychology, American Psychological Association38(6), 483–493. https://doi.org/10.1037/hea0000734

Bakalis Nikos, Rigatos Spyridon, Vlahopoulos Giorgios, Michalopoulos Eleni, Anagnostou Panagiotis, Filiotis Nikolaos, “A Study of the Biopsychosocial Effects of Exercise on Health,” SSRG International Journal of Nursing and Health Science, vol. 8,  no. 1, pp. 17-26, 2022. Crossref,