Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Ξεκίνα Yoga! Αν είσαι από αυτούς που ταλαιπωρούνται για να κοιμηθούν, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να βάλεις τη yoga στη ζωή σου. Η yoga είναι μία πρακτική που συνδυάζει σώμα και νου και εμπεριέχει ασκήσεις, αναπνοή και διαλογισμό. Μπορεί να αποτελέσει ένα τρομερά δυνατό εργαλείο που προσφέρει χαλάρωση και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Παρακάτω θα βρεις τρόπους με τους οποίους η yoga μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα:

Ένα από τα βασικά οφέλη της yoga είναι η ικανότητά της να μειώνει το στρες και το άγχος. Και οι δύο αυτές καταστάσεις παρεμβαίνουν στον ύπνο, δυσκολεύοντας τόσο το να κοιμηθεί κανείς αλλά και να παραμείνει κοιμισμένος. Η yoga μπορεί να ηρεμήσει το νου και να χαλαρώσει το σώμα κάνοντας τη διαδικασία του ύπνου πολύ πιο εύκολη.

Ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό, τον φυσικό ρυθμό που ορίζει πότε ξυπνάμε και πότε κοιμόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να προωθήσει ένα υγιές και σταθερό πρόγραμμα.

Η πρακτική της yoga εμπεριέχει διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνευστικές τεχνικές και σταδιακή μυϊκή απελευθέρωση, οι οποίες χαλαρώνουν τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα. Αυτό έχει βοηθά στο να αποκοιμηθεί κάποιος πιο εύκολα και να έχει πιο ποιοτικό ύπνο.

Η yoga βοηθά στο να είμαστε πιο συνειδητοί ωθώντας μας στο να συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή και την παρούσα στιγμή. Βοηθά έτσι στο να ησυχάζουμε τον νου και να τιθασεύουμε τις σκέψεις που μπορεί να αλληλοεπιδρούν με και εμποδίζουν τον ύπνο.

Η yoga κινεί και διατείνει το σώμα μειώνοντας έτσι την μυϊκή ένταση και βοηθώντας τη συνολική χαλάρωση. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ανθρώπους που βιώνουν μυϊκή ένταση ή και πόνο που εμποδίζει την ομαλή εξέλιξη του ύπνο.

Υπάρχουν πολλά είδη yoga και ορισμένα είναι πιο κατάλληλα για την αντιμετώπιση θεμάτων με τον ύπνο από κάποια άλλα. Παρακάτω προτείνουμε τα πιο κατάλληλα είδη:

Yoga Nidra: Γνωστή και ως υιόγκικος ύπνος. Είναι με απλά λόγια καθοδηγούμενη χαλάρωση κατα την οποία το σώμα βρίσκεται σε ύπτια θέση και χαλαρώνει και ο νους εστιάζει στην αναπνοή. Είναι μια βαθιά χαλαρωτική πρακτική η οποία βοηθά το νου να ησυχάσει, το σώμα να χαλαρώσει και ως εκ τούτου να βελτιωθεί η συνολική εμπειρία του ύπνου.

Hatha Yoga: Μια ευγενική και ήπια πρακτική ορθοσωμίας, με ασκήσεις που εστιάζουν στη διάταση και χαλάρωση των μυών και παράλληλα αναπνευστικές τεχνικές. Είναι μία εξαιρετική επιλογή για αρχάριους ασκούμενους και πολύ βοηθητική σε προβλήματα ύπνου.

Restorative Yoga: Πρακτική στην οποία παραμένει ο ασκούμενος στη θέση για αρκετή ώρα με τη χρήση βοηθημάτων όπως κουβέρτες και μπόλστερς. Είναι βαθιά χαλαρωτική που ξεκουράζει σώμα και νου.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι η επίδραση της yoga στον ύπνο είναι πολύ σχετική και εξαρτάται από το είδος της yoga, την ώρα που γίνεται η πρακτική και τη θέληση του ίδιου του ασκούμενου να παραμείνει συνεπής στην πρακτική του και να την εφαρμόζει σε καθημερινή βάση.
Σε πιο σοβαρά θέματα ύπνου ο παθών θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικούς και όχι να πειραματίζεται μόνος του.

Η ενσωμάτωση της yoga στην καθημερινή ρουτίνα μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής.

Πηγή: www.studioone.gr